ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΠΙΟΥ: ΤΑ 7 ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ!

©photo-news.gr
©photo-news.gr
Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΠΙΟΥ: ΤΑ 7 ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ!

©Photo-News
Δημοσιεύθηκε από "©Photo - News.gr" σε tips · Πέμπτη 11 Ιαν 2024
Μάθετε πώς να τα αναγνωρίζετε και να τα αποφεύγετε!

Κάθε είδος φωτογράφισης απαιτεί ένα βαθμό -άλλοτε μικρό, άλλοτε μεγάλο- επεξεργασίας. Αυτό ισχύει ακόμα πιο επιτακτικά για την φωτογραφία τοπίου, μιας και αφορά στοιχεία της φύσης, τα οποία βρίσκονται εκεί και είναι αδύνατο να αφαιρεθούν ή να καλυφθούν όπως γίνεται λ.χ. σε μια φωτογράφιση σε στούντιο.

Ο φωτογράφος Mads Peter Iversen, δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον video στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube, όπου αναφέρεται στα πιο συνηθισμένα λάθη στα οποία υποπίπτουν όσοι επιχειρούν να βελτιώσουν τις φωτογραφίες τους ψηφιακά, και στο τι μπορεί να κάνει κάποιος για να τα αποφύγει ή να τα διορθώσει.

Επιγραμματικά:

1. Τα βασικά

Η πρώτη κατηγορία λαθών αφορά μικρές ατέλειες που παραμελούνται όπως ένας στραβός ορίζοντας ή ορισμένα στίγματα που προέρχονται από ένα λερωμένο φακό.

2. Υπερβολικό βινιετάρισμα

Πολλές φορές στην προσπάθεια να τονιστεί το θέμα στην κέντρο της εικόνας, εφαρμόζεται βινιετάρισμα που καταλήγει να αλλοιώνει την εικόνα και να κρύβει σημαντική πληροφορία στις άκρες.

3. Haloes

Πρόκειται για το φωτεινό (ή ορισμένες φορές σκούρο) περίγραμμα που διαμορφώνεται γύρω από θέματα με έντονη αντίθεση.

4. Αφύσικοι φωτισμοί και αντανακλάσεις

Δείχνοντας ορισμένα παραδείγματα, ο Peter προσπαθεί να τονίσει πως ένας φωτογράφος πρέπει να σέβεται το φως. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως ένας σκοτεινός ουρανός δεν μπορεί να δημιουργεί φωτεινές αντανακλάσεις.

5. Αφύσικα υπερφωτισμένες/υποφωτισμένες περιοχές

Πάνω στο ίδιο σκεπτικό όπως και προηγουμένως, η κατεύθυνση του φωτός θα πρέπει να δημιουργεί της αντίστοιχης κατεύθυνσης σκιές. Επιπρόσθετα, η αύξηση της αντίθεσης, μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες εικόνες για να δημιουργήσει μεγαλύτερο οπτικό ενδιαφέρον.

6. Αντιπερισπασμοί

Είναι φανταστικό πόσο εύκολα μπορεί να τραβήξει το βλέμμα του θεατή π.χ. ένας μικροσκοπικός θάμνος κάπου στην άκρη του κάδρου, καταστρέφοντας ουσιαστικά μια κατα τα λοιπά όμορφη σύνθεση.

7. Υπερβολική επεξεργασία

Είναι πολύ εύκολο κάποιος να παρασυρθεί και θέλοντας να βελτιώσει μια εικόνα, να καταλήξει τελικά να αδικήσει την ίδια του τη λήψη.

Ακολουθεί το video του Mads Peter Iversen:

πηγη: nexusmedia.gr


0
αξιολογήσεις
©copyright design and developer 2007-2024 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο