Πώς να γίνεις φωτογράφος πετώντας στα σκουπίδια τη φωτογραφική σου μηχανή

©photo-news.gr
©photo-news.gr
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς να γίνεις φωτογράφος πετώντας στα σκουπίδια τη φωτογραφική σου μηχανή

©Photo-News
Δημοσιεύθηκε από "©Photo - News.gr" σε photo News · Δευτέρα 04 Δεκ 2023
Οι επιμελητές της έκθεσης «Capturing The Future - Φωτογραφία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», Μαρία Κενανίδου και Θανάσης Ράπτης, εξηγούν στην Athens Voice
Συνέντευξη με τους επιμελητές της έκθεσης «Capturing The Future - Φωτογραφία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», Μαρία Κενανίδου και Θανάση Ράπτη.

Με την ευκαιρία της έκθεσης «Capturing The Future - Φωτογραφία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» που γίνεται στην Αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και διαρκεί μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, οι επιμελητές της έκθεσης Μαρία Κενανίδου (ιστορικός τέχνης, ανεξάρτητη επιμελήτρια, μέλος της Hellenic Association of Art Critics-AICA-Hellas) και ο Θανάσης Ράπτης (φωτογράφος) αναλαμβάνουν να μας εισαγάγουν σ’ ένα ζήτημα για το οποίο οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουν ελάχιστα.
Υπήρχε μια εποχή που χρειαζόσουν ένα σωρό πράγματα: φωτογραφικές μηχανές, φακούς,  φίλτρα, φιλμ, σκοτεινό θάλαμο και άπειρες ώρες. Θυμάμαι ανθρώπους να λένε ότι η Φωτογραφία είναι μια υπέροχη τέχνη, μόνο που είναι ακριβή. Με την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι τα προβλήματα λύνονται. Δεν χρειάζεσαι καθόλου εξοπλισμό. Αρκεί να δώσεις ένα περιγραφικό κείμενο στη ΜΗΧΑΝΗ κι εκείνη θα σου βγάλει εικόνες (και video) που εκτός ότι θα είναι άρτιες, κανείς δεν θα πιστεύει ότι δεν φτιάχτηκαν από σένα. Ακούγεται εύκολο αλλά προφανώς δεν είναι. Δεν είναι όμως ούτε ανώδυνο, κρύβει κινδύνους όπως οτιδήποτε αρχίζει να βάζει τον άνθρωπο στην άκρη. Αν και ενδεχομένως η πρώτη σου σκέψη είναι να δαιμονοποιήσεις ένα τέτοιο φαινόμενο, είναι προφανές ότι θα ήταν καλύτερα να το γνωρίσεις. Η Μαρία Κενανίδου και ο Θανάσης Ράπτης έστησαν στη Θεσσαλονίκη μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Capturing The Future - Φωτογραφία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης». Στην έκθεση συμμετέχουν οι Αργυριάδης Κωστής, Βαλιανάτος Θωμάς, Βενετόπουλος Μπάμπης, Γεωργιάδης Ηλίας-Κοτσιάνη Δάφνη, Dunnebier Ingo, Δρόσος Γιώργος, Καρκατσέλη Νίκη, Καριωτάκη Φωτεινή, Κουζούνη Τερψιχόρη, Λυμπεράκης Τάσος, Μέρτζος Δημήτρης, Μπλιάτκας Ζήσης, Μπουντούρογλου Φανή, Marthas Krai, Ντεξής Στυλιανός-Βουνάτσου Μυρτώ, Παναγιωτάκης Σταύρος, Πάλλας Θανάσης, Παπαδοπούλου Γιούλα, Πατρικίου Στεφανία, Ράπτης Θανάσης, Τσάσης Διονύσης-Βουκαλής Ορέστης Synergy art. Οι δύο επιμελητές ετοιμάζουν για τις 16 Δεκεμβρίου και μια Ημερίδα στην οποία θα απαντηθούν, εκτός από ζητήματα που αφορούν τη Φωτογραφία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον ψηφιακό κόσμο όπως αυτός εμφανίζεται μπροστά μας σήμερα, και ζητήματα φιλοσοφικά αλλά και ψυχαναλυτικά όσον αφορά τη νέα πραγματικότητα στην οποία καλείται να μετάσχει ο άνθρωπος ως πρόσωπο.



0
αξιολογήσεις
©copyright design and developer 2007-2024 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο