Έκθεση με τίτλο ΤΕΧΝΗ - ΛΗΘΗΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ
Δημοσιεύθηκε από "©Photo - News.gr" σε art News · Δευτέρα 11 Νοε 2024 · 3:00
Η Τετάρτη 13 Νοέμβρη, είναι η τελευταία ημέρα της επετειακής έκθεσής μας με τίτλο ΤΕΧΝΗ - ΛΗΘΗΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ για τα ”80χρονα από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη” (στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ).
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών της θα προβληθούν σε διπλή παράλληλη προβολή δύο έργα με τον ίδιο τίτλο: Γερμανία – Ελλάδα
Δύο χώρες από δύο φωτογράφους φιλοξενούμενους της Θεσσαλονίκης, τον Filip Machač και τον Βασίλη Καρκατσέλη.
Στην εργασία του Filip Machač θα δούμε ζεύγη φωτογραφιών. Μία φωτογραφία από τη Γερμανία και μία από της Ελλάδα δίπλα-δίπλα, όχι σε πολιτικό ή ιστορικό πλαίσιο, αλλά περισσότερο συνδεδεμένες με το συνηθισμένο και το ασυνήθιστο. Δεν αφηγούνται την ιστορία της κάθε χώρας, αλλά μάλλον μια ιστορία της στιγμής. Τοποθετημένες δίπλα-δίπλα (οι εικόνες), αναπτύσσουν ένα διάλογο στον οποίο ξεδιπλώνονται νέα στρώματα από παλιές ιστορίες όπου το ξένο μεταμορφώνεται στο οικείο και το αντίστροφο.
«Παρά τη διαρκή ενοχή και την εξιλέωση, το έγκλημα και την τιμωρία που συνοδεύουν την ανθρώπινη ιστορία από την αρχή της, είναι ίσως δυνατό να βρεθεί η θεραπεία στα συνηθισμένα, που μερικές φορές χρειάζεται να ανακαλυφθεί, στο Βερολίνο και στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλονίκη και στο Βερολίνο».
Στην προβολή του Βασίλη Καρκατσέλη θα δούμε ανακατεμένες φωτογραφίες του ελάχιστου από τη Θεσσαλονίκη και το Βερολίνο, σε συνεχή ροή, σαν εικόνες μίας και μόνον πόλης. Στην προβολή έχουν ενσωματωθεί εικόνες από 3 βιβλία του. Δύο για το BERLIN και ένα για τη Θεσσαλονίκη, με τίτλο: «Δευτερεύουσες Σημασίες (;)».
Δίχως τοπόσημα, δίχως ευανάγνωστες οριοθετήσεις ή αναφορές, μία αλληλουχία του εφήμερου διερευνά ομοιότητες, και ταυτόχρονα περιπλέκει την έννοια του εκάστοτε τώρα, που έχει κι όλας γίνει μακρινό παρελθόν.
Ο ενεργός θεατής καλείται να αναγνωρίσει τις χαραγμένες από τον φωτογράφο διαδρομές ή να ταυτίσει τα όσα κι όλας έχει δει, θυμάται ή βίωσε και να τα συσχετίσει με το “Τι φωτογραφίζει και πως η φωτογραφία σήμερα”. Η σχέση του καθένα μας με την Ιστορία είναι κάτι που γράφεται βήμα το βήμα, προσπάθεια την προσπάθεια.
Οι προβολές θα αρχίσουν από τις 19.00.
Παράλληλα με τις προβολές η Gorkem Saoulis θα μας ταξιδεύει με το "Κανονάκι" της σε δρόμους αγαπημένους.
Είσοδος ελεύθερη
Σύντομα Βιογραφικά
Filip Machač
Γεννήθηκε το 1984 σε μια μικρή πόλη της Τσεχίας. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φιλοσοφία και την αισθητική, μετακόμισε στη Γερμανία και κατέληξε στο Βερολίνο. Εκεί άρχισε να βγάζει φωτογραφίες. «Για μένα, η φωτογραφία είναι ένα είδος διαισθητικής επικοινωνίας με τα πράγματα που με περιβάλλουν, όπου η διαδικασία «λήψης» μιας φωτογραφίας είναι ένα είδος κατανόησης του πώς συνδέονται όλα τα πράγματα». Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Καρκατσέλης Βασίλης
Εικαστικός. Ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Έχει παρουσιάσει τη φωτογραφική, χαρακτική και ζωγραφική δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ διοργάνωσε σειρά πολυμορφικών δράσεων. Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών.
Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε 14 βιβλία και τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για τη φωτογραφία, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.
INFO:
Πολυχώρος Πολιτισμού "Ισλαχανέ"
(Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη), τηλ 231 020 6910
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, ΤρίτηQ 10:00 π.μ.–2:00 μ.μ
Τετάρτη: 10:00 π.μ.–20:00 .
Διοργάνωση: Σύλλογος Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, Κίνηση πολιτών Χορτιάτη, Εφημερίδα Χορτιάτης 570.
Με την υποστήριξη του Δήμου Χορτιάτη και του Πολυχώρου Πολιτισμού "Ισλαχανέ" και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.
Παραγωγή της Φωτογραφικής Ομάδας Θεσσαλονίκης «UMBRA»
0
αξιολογήσεις