Statistiche web

Photo News - ©Photo-News

"Θυγατρική σελίδα του καναλιού στο Youtube "Wind-up""
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Photo News

NEO ΕΑΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διδάσκουν γνωστοί επαγγελματίες – Ολιγομελή τμήματα

OΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
• Tα σεμινάρια του ΦΩΤΟγράφου αποτελούν ελεύθερη, μη τυπική επιμόρφωση παρεχόμενη από έμπειρους φωτογράφους και επαγγελματίες ειδικοτήτων συναφών με το εκάστοτε αντικείμενο.
• Η συμμετοχή στα σεμινάρια συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αποδοχή των παρόντων όρων.
• Δεν επιτρέπεται η παρακολούθηση εφόσον δεν έχουν τακτοποιηθεί πλήρως, προ της έναρξης κάθε σεμιναρίου, οι οικονομικές υποχρεώσεις των ενδιαφερόμενων να συμμετάσχουν.
• Το περιεχόμενο κάθε σεμιναρίου διαμορφώνεται με την αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε εισηγητή και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να συγκεντρώνει και να μεταδίδει τις ανάλογες με το θέμα γνώσεις, πληροφορίες και επιλύσεις αποριών σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που άπτονται κάθε αντικειμένου.
• Δεν επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση οποιουδήποτε σεμιναρίου με οποιοδήποτε μέσο. Τυχόν βιντεοσκόπηση, live streaming και/ή ανάρτηση υποκλαπέντος περιεχομένου σεμιναρίου σε social media ή άλλη δημοσιοποίηση ή αναπαραγωγή μέρους ή όλου του σεμιναρίου, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται σύμφωνα με το Νόμο.
• Aκύρωση συμμετοχής επιτρέπεται ως 15 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου. Μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας δεν επιστρέφονται προκαταβολές ή πλήρως εξοφλημένα ποσά.
• Σε περίπτωση αναβολής για οποιονδήποτε λόγο ορίζεται νέα ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση οι συμμετέχοντες εφόσον δεν αποδεχθούν τη νέα ημερομηνία δικαιούνται σε άτοκη επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν πέραν αυτής οποιαδήποτε θετική ή αποθετική ζημία για οποιαδήποτε βλάβη ή δαπάνη τους. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση οριστικής ακύρωσης του σεμιναρίου (ιδιαίτερα εφιστάται η προσοχή όσων προέρχονται από άλλες περιοχές ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταλογιστεί στον διοργανωτή αξίωση για αποζημίωση λόγω εξόδων ταξιδίου/διαμονής κλπ. σε περίπτωση αναβολής ή οριστικής ακύρωσης).

Σκάνδαλο με deep fake επιλήψιμα video με την Emma Watson και την Scarlet Johansson

Πανικός το internet κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα με εκατοντάδες “επιλήψιμα” και “σκανδαλώδη” video που απεικόνιζαν διάσημες σταρ όπως την Emma Watson και τη Scarlet Johansson τα οποία αποδείχθηκε ότι αποτελούσαν μέρος προωθητικής καμπάνιας για app που αξιοποιεί Artificial Intelligence για τη δημιουργία deep fake video αλλαγής προσώπου. Το μάθαμε από το αμερικανικό NΒC. Το deep fake video με υποκατάσταση προσώπου δεν είναι κάτι άγνωστο και ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αρκετά apps του είδους από εταιρίες όπως Movio, Icons8, FaceMega, Swapface, DeepSwap, MyHeritage κλπ. όπου το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει το πορτραίτο που θέλει, επώνυμο… Περισσότερα
Δραματικές αλλαγές στα εργασιακά: Η τεχνητή νοημοσύνη θέτει στο περιθώριο τους ανθρώπους

Oι τάσεις έρχονται από την Κίνα Μετά τις φουτουριστικές φανφάρες και τη δοξαστική υμνολογία για τις δυνατότητες της Αrtificial Intelligence έρχεται η ώρα της προσγείωσης στην πραγματικότητα. Πόσο θα επηρεάσει τις οικονομικές σχέσεις και κοινωνικές δομές η ανεξέλεγκτη και ορμητική επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης που φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα; Και μάλιστα με καλύτερες επιδόσεις, μηδαμινά ποσοστά αστοχιών, χωρίς ασθένειες, χωρίς εργατικό κόστος πέραν της αρχικής επένδυσης, χωρίς συνδικαλιστικά αιτήματα κλπ. Δηλ. ο ιδανικός εργαζόμενος σε ένα κόσμο όπου το νεοφιλελεύθερο μοντέλο σαρώνει τις εργασιακές σχέσεις. Οι ειδήσεις έρχονται απανωτά. Δεν θα είναι μακριά η μέρα όπου επαγγέλματα που… Περισσότερα
«Το ωραιότερο κορίτσι στον κόσμο» – Η 5χρονη από τη Νιγηρία με το αγγελικό πρόσωπο

Η μικρούλα κέρδισε επάξια τον τίτλο του ωραιότερου κοριτσιού του κόσμου, το πρόσωπό της είναι αγγελικό και οι φωτογραφίες της κάνουν το γύρο του Διαδικτύου
Το 5χρονο κοριτσάκι από τη Νιγηρία έχει 2 αδερφές, με τις οποίες φωτογραφίζονται συχνά. Η μικρούλα κέρδισε επάξια τον τίτλο του ωραιότερου κοριτσιού του κόσμου, καθώς το πρόσωπό της είναι τόσο αγγελικό.

Το ωραιότερο κορίτσι στον κόσμο: Η 5χρονη με το αγγελικό πρόσωπο
Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την ανθρώπινη ομορφιά. Την εξωτερική κυρίως, αλλά και την εσωτερική.Αυτό συνέβη και με μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Έντονη διαμαρτυρία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων για την ΚΥΑ με τις ταυτότητες
Η Κυβέρνηση χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων (Π.Ο.Φ.) προχώρησε σε τροποποίηση της ΚΥΑ υπ. αριθμ. 8200/0-297647/2018 σχετικά με την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών, στην οποία αυθαίρετα ερμηνεύει το άρθρο 6, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων με τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα και εντεταλμένους αρμόδιους του Υπουργείου, με την συμμετοχή του Προέδρου της Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κ. Γ. Καββαθά και του τότε προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών, Αντιπροσώπων & Εμπόρων Φωτογραφικών Ειδών & Συστημάτων Εικόνας (Σ.Ε.Κ.Α.Φ.) κ. Κ. Τάγκαλου. Η… Περισσότερα
“Safe Space” ομαδική εικαστική έκθεση
Στην αίθουσα τέχνης «Ρεβέκκα Καμχή» φιλοξενείται η ομαδική εικαστική έκθεση Safe Space, η οποία θα διαρκέσει έως και την 1η Απριλίου. Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει σε μια πρακτική που υιοθετείται σε ορισμένα club του εξωτερικού. Τα κινητά παραδίδονται στην είσοδο και οι κάμερες τους καλύπτονται με αυτοκόλλητα. Έτσι διασφαλίζεται και προστατεύεται η ιδιωτικότητα των θαμώνων. Τα έργα που έχουν επιλεχθεί για την έκθεση αποπνέουν έναν αέρα καθησυχαστικό, είτε λόγω της αισθητικής τους, είτε λόγω της εννοιολογικής τους σημασίας. Παραπέμπουν σε κάτι εσωτερικό και εσωστρεφές. Τονίζεται η σπουδαιότητα της ιδιωτικότητας και της ενδοσκόπησης, ο επαναπροσδιορισμός των προσωπικών ορίων. Εκτίθενται έργα… Περισσότερα
H Sigma διακόπτει την εξέλιξη φακών Micro 4/3
Με συνέντευξή του στο Phtoo Trend στα πλαίσια της φωτογραφικής έκθεσης CP+ Camera and Photo Imaging show που πραγματοποιήθηκε στη Yokohama της Iαπωνίας από 23 ως 26 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος και CEO της Sigma Kazuto Yamaki αποκάλυψε ότι η εταιρία του δεν προτίθεται να προχωρήσει στην εξέλιξη νέων οπτικών για το σύστημα Micro 4/3. Η αρχιτεκτονική αυτή που έδωσε το έναυσμα για το κύμα των Mirrorless με τη Panasonic G1 (2008) και βασίστηκε σε κοινή πλατφόρμα φακών και αισθητήρων (17,3x13mm) δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια πλήγμα από την αποχώρηση της Οlympus που εκχώρησε το φωτογραφικό κομμάτι στην JIP και τη μετονομασία… Περισσότερα
ΣΕΚΑΦ ROADSHOW ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΡΗΤΗ Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου 2023
ROADSHOW – ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 18 και την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

στην αίθουσα εκδηλώσεων ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ 6ο χλμ Ηρακλείου-Μαλάδων 71500
Σκοπός της έκθεσης είναι η ενημέρωση από κοντά ολόκληρης της φωτογραφικής κοινότητας και απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες της εικόνας όσο και σε όλους τους φίλους της φωτογραφίας, του βίντεο και του imaging γενικότερα.

Τα σεμινάρια του συγκεκριμένου Roadshow προσφέρονται από τον ΣΕΚΑΦ στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και επιμόρφωσης των επαγγελματιών και απευθύνονται αποκλειστικά στους επαγγελματίες φωτογράφους και εικονολήπτες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ROADSHOW

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

13:00-15:00 ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ για επαγγελματίες ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

15:00-20:00 ΕΚΘΕΣΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

10:00-12:00 ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ για επαγγελματίες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ

12:00-18:00 ΕΚΘΕΣΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Στο ROADSHOW – ΕΚΘΕΣΗ θα συμμετάσχουν 21 εταιρείες μέλη του ΣΕΚΑΦ, αριθμός ρεκόρ για τον επιτυχημένο θεσμό των Roadshow του συνδέσμου. Οι κορυφαίες εταιρείες imaging του χώρου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό της Κρήτης τα τελευταία προϊόντα και υπηρεσίες τους με ζωντανές επιδείξεις!

ALBUMAKE Albumake Handmade albums
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Χ. & ΣΙΑ Ε.Ε.   Alexandrou Photo and Video
ART DIGITAL ALBUM  Art Digital Collections & Albums
CANON EUROPA N.V. Greece Office  Canon Greece
ΔΑΜΚΑΛΙΔΗΣ Α.Ε. – NIKON   Damkalidis S.A. Nikon
DIVITEC Α.Ε.  Divitec Greece
ΦΩΤΟΔΕΣΜΟΣ – OLYMPUS Φωτοδεσμός – Profoto Olympus OM Digital Systems
FUJIFILM HELLAS Α.Ε. Fujifilm Hellas
ICONNET Α.Ε. IconNet Digital Albums
ΚΑΜΠΑΝΑΟΣ Α.Ε.Ε. Kabanaos S.A.
ONE PRINT LAB  OnePrint Lab
PHOTOMETRON – HASSELBLAD  Photometron – distribution & trade of digital imaging
PROLAB  PROLAB Digital Photo Printing
QUALIA  Qualia – Handcrafted Storytelling
REIGN LAB  Reign Lab Handmade Fine Art Albums
SIGMA GREECE  SIGMA Greece
SONY EUROPE B.V. Greek Branch  Sony Greece
ΣΤΑΜΟΣ Α.Ε. – SONY  Stamos SA
SV PHOTOCERAMIC ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  SV Photo Ceramic
ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ   Tsagarakis.gr
VK ALBUMS  VK – Χειροποίητα άλμπουμ
Με χαρά υποδεχόμαστε επίσης το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κρήτης (ΣΕΦΕΚ) που θα έχει το δικό του περίπτερο και παρουσία στην έκθεση.

Στα ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε δύο αναγνωρισμένους  φωτογράφους εισηγητές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ – 13:00-15:00  ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ μόνο για επαγγελματίες

Θέμα : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Εισηγητής : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ   panolabrou.com   IG: panolabrou

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ – 10:00-12:00  ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ μόνο για επαγγελματίες

Θέμα : ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ – FOOD PHOTOGRAPHY

Εισηγητής : ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  FB: Foodimage  IG: georgedrakopoulos

Σημείωση : Τα συγκεκριμένα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες φωτογράφους και εικονολήπτες.

Σ.Ε.Κ.Α.Φ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 91-93 , 10677 ΑΘΗΝΑ

www.sekaf.gr   FB: sekafgr   IG: sekafgr

Συνέντευξη με τον Αντώνη Χάμπα
Όταν η φωτογραφία φύσης ποιεί ήθος και παράδειγμα ζωής Μάρτιος 2023 και ο διαγωνισμός Click στη Φύση, βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του. Ήδη καταφθάνουν ολοένα και περισσότερες συμμετοχές αποδεικνύοντας έμπρακτα την υποστήριξη των ελλήνων φωτογράφων στο στόχο της προστασίας της βιοποικιλότητας μέσα από τις εικόνες τους. Ένα ακόμη παράδειγμα προς μίμηση μας έρχεται από την Κρήτη επιβεβαιώνοντας ότι ο ενθουσιασμός για τη φωτογραφία φύσης διατρέχει όλη την ελληνική επικράτεια από το βορειότερο ως το νοτιότερο άκρο της. Εκεί στην Κρήτη, ο Αντώνης Χάμπας με τον τηλεφακό του αναζητά την ομορφιά και τη ζωντάνια του οικοσυστήματος με εξαιρετικές φωτογραφίες πτηνών αλλά… Περισσότερα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΠΟΛΛΑΣ Γνωριμία με τους εισηγητές των σεμιναρίων του ΦΩΤΟγράφου
Ο Γιώργος Δεπόλλας φωτογράφος, δάσκαλος, ανατρεπτικός σχολιαστής και εμπνευστής τόσων και τόσων ομοτέχνων, επανέρχεται στην επιμορφωτική διαδικασία με το σεμινάριο περί Φωτογραφίας δρόμου που πραγματοποιείται το Σάββατο 18.3.2023 στο πλαίσιο των σεμιναρίων του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος. Ο Γ.Δεπόλλας με την ίδρυση του Φωτογραφικού Κέντρου και την όλη δημιουργική και εκθεσιακή του δραστηριότητα στην πορεία των 50 φωτογραφικών χρόνων του, στάθηκε ως ένας από τους κύριους εκπροσώπους και εκφραστές της Σύγχρονης Ελληνικής Φωτογραφίας.Η λεπτεπίλεπτη ειρωνεία, ο αυτοσαρκασμός και η κριτική διάθεση που αντανακλά το προσωπικό του φωτογραφικό ιδίωμα, συνιστούν σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής του εισφοράς. Το έργο του αποτελεί μια από τις… Περισσότερα
Τα βραβεία του διαγωνισμού 2023 Underwater Photographer of the Year
Παγκόσμια Ημέρα 'Αγριας Ζωής σήμερα και τα βραβεία του φετινού διαγωνισμού Underwater Photographer of the Year (UPY) μας βυθίζουν στις εκθαμβωτικές αλλά και ενίοτε σπαραξικάρδιες ζωές των πλασμάτων στις θάλασσες του πλανήτη μας.

Ο φετινός διαγωνισμός συγκέντρωσε περισσότερες από 6.000 φωτογραφίες από 72 χώρες και πολλές από αυτές καταγράφουν εντυπωσιακές σκηνές κάτω από την επιφάνεια του νερού: σαλάχια να γλιστρούν πάνω από την κυματιστή άμμο στον βυθό στα Νησιά Κέιμαν, μια όρκα όλο χάρη βουτά μέσα σε ένα κοπάδι ψαριών κοντά στη Νορβηγία.

Πολλές αποτυπώνουν τις σπαρακτικές επιπτώσεις της ρύπανσης και της κλιματικής κρίσης. Μια φωτογραφία δείχνει μια μεγαλοπτεροφάλαινα να πεθαίνει από πείνα καθώς το ουραίο πτερύγιό της έχει παγιδευτεί σε σημαδούρες και σκοινιά και έχει σπάσει.

«Τραβώντας αυτή τη φωτογραφία ήταν η πιο θλιβερή στιγμή που έχω βιώσει στον ωκεανό. Ιδιαίτερα επειδή έχω περάσει τόσον καιρό με τις μεγαλοπτεροφάλαινες κάτω από την επιφάνεια του νερού... και βλέποντας το πώς οι φάλαινες είναι τόσο ευφυή και ευαίσθητα όντα. Η φωτογραφία είναι μια αντανάκλαση του πώς υποφέρουν οι ωκεανοί μας, προϊόν του εγωϊσμού και της έλλειψης υπευθυνότητας του ανθρώπου» είπε ο φωτογράφος Álvaro Herrero López-Beltrán.

Στον σύνδεσμο https://underwaterphotographeroftheyear.com/winners/2023-winners/, τα φετινά βραβεία και λίγα λόγια από τους βραβευμένους φωτογράφους.

Oι διακρίσεις στην κατηγορία επαγγελματιών των Sony World Photography Awards
Προχωρώντας στην τελευταία φάση ο διαγωνισμός SWPA δημοσιοποίησε τους διακριθέντες στις κατηγορίες επαγγελματιών. Ο μεγάλος νικητής θα επισφραγίσει με την ανακοίνωση του ονόματος τη φετεινή διαδικασία στις 13 Απριλίου και η διοργάνωση θα αποκορυφωθεί με την έκθεση στο Somerset House του Λονδίνου από 14 Απριλίου ως 1η Μαϊου 2023. Ο διαγωνισμός που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο αναγνωρισμένο θεσμό στο imaging και αυτό αντανακλάται στην πληθώρα των συμμετοχών. Φέτος έλαβαν μέρος φωτογράφοι από 200 χώρες με πάνω από 415.000 εικόνες ενώ από αυτές 180.000 ανήκουν στην επαγγελματική κατηγορία. Άνοιγμα: ©-Zhu-Zhu-Canada-Shortlist-Professional-competition-Wildlife-Nature-Sony-World-Photography-Awards ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΦΙΝΑΛΙΣΤ Fan Li, China Servaas Van Belle, Belgium Andres… Περισσότερα
Tα σεμινάρια του ΦΩΤΟγράφου: Νέο εαρινό πρόγραμμα
Μετά τον πρώτο φθινοπωρινό/χειμερινό κύκλο με τον οποίο επανήλθαμε στην κανονικότητα των σεμιναρίων, ακολουθεί η δεύτερη, ανοιξιάτικη σειρά σεμιναρίων του ΦΩΤΟγράφου.  Οι γνώμες και εντυπώσεις σας από τα μέχρι τώρα πραγματοποιηθέντα σεμινάρια έθεσαν τις βάσεις για τη θεματολογία των καινούργιων αντικειμένων ώστε να αντανακλούν τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων και να διευρύνουν το πεδίο ενδιαφερόντων. Όπως θα διαπιστώσετε τα αντικείμενα των νέων σεμιναρίων είναι διαφορετικά, με διακεκριμένους και έμπειρους εισηγητές, για αρχάριους αλλά και προχωρημένους, με θεωρητικό αλλά και πρακτικό προσανατολισμό, στη φωτογραφία και το video, με χαρακτήρα διαλέξεων αλλά και workshop. Διαλέξετε κατά περίπτωση το σεμινάριο που πλησιάζει τις επιμορφωτικές… Περισσότερα
Πώς «αυτοκτόνησε» η Kodak: Ξεκίνησε μόνη της την ψηφιακή επανάσταση που την χρεοκόπησε
28 Φεβρουαρίου 1995

Η Kodak κυκλοφορεί την  DC40, μόλις τη δεύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που βγήκε στην αγορά. Μπορεί η QuickTake 100 της Apple να είχε κυκλοφορήσει τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, όμως ήταν το marketing της Kodak που έκανε τις ψηφιακές μηχανές δημοφιλείς ανάμεσα στους αγοραστές. Για πολλούς, ήταν η στιγμή που ξεκίνησε η επανάσταση της ψηφιακής φωτογραφίας. Η ειρωνεία είναι πως εξαιτίας αυτής της ψηφιακής επανάστασης που η ίδια ξεκίνησε, η Kodak κατέληξε χρεοκοπημένη.

Φωτογραφίες παιδιών | Περισσότεροι από τους μισούς γονείς τις ανεβάζουν στα social media!
Πολύς ντόρος γίνεται τα τελευταία χρόνια εντός και εκτός συνόρων για τους κινδύνους που ενέχει η δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο. Τι κι αν όλοι το λένε και κόπτονται ότι νοιάζονται γι΄αυτό; Οι γονείς στην πλειοψηφία τους αγνοούν αυτές τις συστάσεις και αναρτούν σε δημόσια θέα φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους, πολλές φορές με το αζημίωτο και εδώ εστιάζεται η ουσία του θέματος. Τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτή έλαβαν μέρος 1.273 γονείς από τους οποίους οι περίπου 1.000 ήταν γονείς παιδιών ηλικίας μικρότερης των 16 ετών και… Περισσότερα
DJI Mini 2 SE φθηνότερο και εξίσου ικανό – απλά εγκαταλείπει το 4Κ video προς χάρη του 2,7Κ
Αν δεν είστε φανατικοί οπαδοί του 4Κ video, και ψάχνετε ένα ώριμο σε εξέλιξη, πτυσσόμενο drone τότε η οικονομική έκδοση του DJI Mini 2 “κλικάρει όλα τα κουτάκια” ή αλλιώς εκπληρώνει κάθε σας απαίτηση. Το μεγέθους παλάμης αλλά πολύ ικανό mini drone της μεγαλύτερης στον κόσμο και αδιαφιλονείκητης ηγέτιδας εταιρία, προσφέρει φωτογραφίες 12Μegapixel και video 2,7K μαζί με εξαιρετικές πτητικές προδιαγραφές. Kαι το βασικότερο, έχει βάρος κάτω από το όριο των 250γρ. που σε πολλές νομοθεσίες είναι η οροφή για την υποχρέωση πτυχίου χειριστή. Όπως και το αρχικό Mini 2 έχει αυτονομία πτήσης 31λεπτά και μέγιστη θεωρητική εμβέλεια μετάδοσης video… Περισσότερα
O πιο φωτεινός φακός πορτραίτου στη σειρά Z: νέος Nikkor Z 85mm f/1,2S – μαζί και εκπληκτικά μικρός pancake!
Η υπόσχεση είχε δοθεί από τη Νikon αρκετό καιρό πριν, για την επερχόμενη επίσημη παρουσίαση του πιο καλού της τηλεφακού πορτραίτου στη σειρά Z. Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για να είναι μαζί μας ο Nikkor Z 85mm f/1,2S και μάλιστα η είδηση έφτασε ταυτόχρονα με την αναγγελία του pancake Νikkor Z 26mm f/2,8 ο οποίος διεκδικεί τον τίτλο του πιο compact φακού στην κατηγορία του. Ο 85mm f/1,2S ανήκει στην premium S-Line που υποδηλώνει ανώτερη οπτική ποιότητα καθώς και ευρωστία κατασκευής μαζί με στεγανοποίηση. Όποιος λοιπόν θέλει κάτι καλύτερο και πιο φωτεινό από τον ήδη εξαιρετικό Nikkor Z… Περισσότερα
Canon R8 η compact και πολύ πιο προσιτή έκδοση της ΕΟS R6 II
Πριν τρεις μήνες περίπου η Canon έκανε πάταγο με την ΕΟS R6 II που περηφανεύεται για το άκρως αποτελεσματικό autofocus, την ταχύτητα (ως 40fps), το εξαιρετικό video και τη σταθεροποίηση 8stop. Όμως έχουν περάσει περίπου τέσσερα χρόνια από την παρουσίαση της EOS RP της πιο compact full frame mirrorless της εταιρίας και το marketing έκρινε ότι είναι πια καιρός για μια τελείως νέα εμφάνιση στο κομμάτι της αγοράς που λέγεται full frame mirrorless μικρών διαστάσεων. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η καινούργια EOS R8 που κληρονομεί αρκετά στοιχεία από την R6 II. Το σώμα είναι πραγματικά μαζεμένο (διαστάσεις 132.5x86x70mm και βάρος… Περισσότερα
Γενική συνέλευση Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) στις 3 Φεβρουαρίου
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ Αριστοτέλους 46, η τακτική Γεν. Συνέλευση των μελών της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Πριν την διαδικασία της εκλογής προεδρείου και την συζήτηση των θεμάτων της Ημερησίας Διάταξης χαιρετισμούς απεύθυναν οι: Αναστάσιος Γαϊτάνος, Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Παναγιώτης Βλάχος Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Κ.Έ. του ΠΑΣΟΚ., Σπύρος Δερβενιώτης, υπεύθυνος Επικοινωνίας, του Μέρα 25., Άρια Αγάτσα, αντιπρόεδρος Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Ανδρέας Παναγόπουλος Εκτελεστικός Γραμματέας ΠΟΕΣΥ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος Πρόεδρος ΠΣΑΤ, Γιώργος Σκεπετάκης Πρόεδρος ΕΤΙΤΑ (‘Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης) και Βασίλης Στάμος Πρόεδρος ΕΚΦΑ (Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας) Επίσης απέστειλε μήνυμα ο Πρόεδρος της… Περισσότερα
PhotoProletarii | Επιστολή για το “Σπίτι του Φωτογράφου”
Η φωτογραφική ομάδα Φωτο Προλετάριοι με επιστολή της, στηρίζει την πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση του Σπιτιού του Φωτογράφου. Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα συμμετείχε ενεργά και στην σχετική ανοικτή συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της περυσινής Photovision 2022. Αγαπητό περιοδικό ΄΄ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ΄΄ Το Φωτογραφικό μας Εργαστήρι PhotoProletarii από την πρώτη στιγμή όχι απλώς στηρίξαμε την πρωτοβουλία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας για την ίδρυση του ΄΄Σπιτιού του Φωτογράφου΄΄ αλλά αναλάβαμε ενεργή δράση παρακινώντας όλους τους ερασιτέχνες φωτογράφους να συ στρατευθούν στον κοινό αγώνα ώστε να δυναμώσει η φωνή μας δίνοντας σάρκα και οστά στο πολυπόθητο χρόνιο όνειρό μας για την εκπλήρωση αυτού… Περισσότερα
H αυτοματοποιημένη αφαίρεση υδατογραφήματος προκαλεί ηθικά και νομικά διλήμματα

H αυτοματοποιημένη αφαίρεση υδατογραφήματος προκαλεί ηθικά και νομικά διλήμματα
Δημοσιεύθηκε από photo-news σε art News · 2 Φεβρουάριος 2023
Το 2022 ακούγαμε, για πρώτη φορά, καταιγισμό ειδήσεων για πραγματικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στο imaging όπως με τα περίφημα Image Generators. Το 2023 θα ακούμε ακόμη περισσότερα. Όχι μόνον θα βλέπουμε περισσότερα εργαλεία ΑΙ στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας που θα υποκαταστήσουν βασικές εργασίες όπως χρωματική εξισορρόπηση, όξυνση, αφαίρεση φόντου, αλλαγή χρωμάτων, εξαφάνιση ενοχλητικών λεπτομερειών κλπ. με απλές εντολές σε φυσική γλώσσα αλλά και θα προκύψουν ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας.  ....Περισσότερα
To πρώτο τρίποδο με αυτοματοποιημένο αλφάδιασμα κεφαλής

Μια από τις βασικές ρυθμίσεις σε ένα τρίποδο είναι το αλφάδιασμα της κεφαλής δηλ. η οριζοντίωση του επιπέδου της βάσης της φωτογραφικής μηχανής ώστε να μην έχουμε κεκλιμένους ορίζοντες, βασική τεχνική προϋπόθεση στα τοπία. Αυτό το πετυχαίνει ο φωτογράφος με τα αλφάδια δηλ. τα βοηθήματα θέσης με τις φυσαλίδες ή σε πιο μοντέρνα εκδοχή με το ηλεκτρονικό αλφάδι της μηχανής (artificial horizon).Tώρα η Benro φέρνει την πιο επαναστατική αλλαγή που έχουμε δει σε τρίποδο (το οποίο άλλωστε ως αξεσουάρ είναι το πιο low tech αντικείμενο που υπάρχει μαζί με τη φωτογραφική τσάντα στον εξοπλισμό του φωτογράφου). Το Benro Theta λοιπόν… Περισσότερα
Αντιστάθμιση έκθεσης! Πότε και πως;
Σίγουρα έχουμε έλθει σε γνωριμία με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Είτε μέσω μενού ή καλύτερα με το ειδικό χειριστήριο που υπάρχει σε πολλές DSLR και mirrorless αλλά και ορισμένες καλές compact. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί τον απλούστερο τρόπο να κάνουμε πιο φωτεινό ή πιο σκοτεινό το κάδρο μας ή αλλιώς ότι η λειτουργία αντιστάθμισης (διόρθωσης) της έκθεσης μας κάνει κυρίαρχους στο παιγνίδι της εκφώτισης του κάδρου. Εξ άλλου δεν υπάρχει αντικειμενικά σωστή έκθεση. Ναι μεν το σύστημα φωτομέτρησης της μηχανής μας δίνει κατά βάση σωστή ένδειξη, όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θέλουμε να επέμβουμε. Είτε γιατί σίγουρα χρειάζεται διόρθωση… Περισσότερα
OUT OF THE BOX! Ομφαλοσκοπώντας δημιουργικά!
Η ζωγραφική συνήθως περιγράφεται σαν προσθετική διαδικασία. Από το κενό, τον καμβά, ο καλλιτέχνης δημιουργεί το έργο προσθέτοντας στοιχεία. Η φωτογραφία αντίθετα, ορίζεται σαν αφαιρετική τέχνη. Ισχύει αυτό πάντα; Φαντασία… ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Στέφανος Σάμιος Σαν χαϊκού Ενώ στη φωτογραφία δρόμου π.χ. αφαιρείς στοιχεία από ένα χωροχρονικό συνεχές για να καταλήξεις στο τελικό έργο, στην περίπτωσή μας αυτό δεν ισχύει. Ανάλογα με τα χαϊκού, τη minimal αυτή μορφή Ιαπωνικής ποίησης, ξεκινώ από το κενό: Λευκό χαρτί, φως και σκιά. Η γεωμετρική φόρμα, το τρίγωνο, είναι απλά μία λωρίδα κοινού χαρτιού, σχετικά χοντρού 200γρ. ώστε να μην παραμορφώνεται από το βάρος του… Περισσότερα
Επτά συμβουλές για τη θάμβωση (flare) στους φωτογραφικούς φακούς
Tί είναι το φαινόμενο της θάμβωσης (flare) στους φωτογραφικούς φακούς; Ανάμεσα στα διάφορα οπτικά σφάλματα των φακών η θάμβωση γίνεται αντιληπτή είτε ως γενικότερη μείωση κοντράστ είτε ως ψευτοείδωλο με εμφάνιση πολυγωνικών ανεστίαστων μορφωμάτων που εκπέμπουν φωτεινές ακτίνες. Τα πολυγωνικά “νόθα” σχήματα προκαλούνται λόγω ύπαρξης φωτεινής πηγής ακριβώς έξω από τον κύκλο κάλυψης του φωτογραφικού φακού. .... Περισσότερα
H RED σε ρόλο patent troll: “απαγορεύει” στους ανταγωνιστές να υποστηρίζουν βιντεοσκόπηση 4Κ με συμπιεσμένο Raw
Patent trolls λέγονται τα άτομα ή οι εταιρίες που εκμεταλλευόμενοι κενά ή ασάφειες της αμερικανικής νομοθεσίας περί ευρεσιτεχνιών, καταφέρνουν να πατεντάρουν λειτουργίες και τεχνικά χαρακτηριστικά που κανονικά δεν θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν. Είτε επειδή είναι πολύ γενικά είτε επειδή δεν παρουσιάζουν στοιχεία πρωτοτυπίας ούτε είναι προϊόντα έρευνας και εξέλιξης. Όλα αυτά στις ΗΠΑ γιατί α. αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα αγορά του πλανήτη και β. τα αμερικανικά δικαστήρια επιδικάζουν μεγάλες αποζημιώσεις σε διαφορές παραβίασης βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Τρίτον: αν κάποιος κερδίσει στα δικαστήρια των ΗΠΑ δημιουργεί νομικό προηγούμενο και λαμβάνεται υπόψη αν υπάρξει παρόμοια αγωγή σε άλλο μέρος του κόσμου.… Περισσότερα
Νέοι κατοπτρικοί φακοί Tokina σύντομα στην αγορά!
Η αγάπη της Tokina για τους κατοπτρικούς φακούς δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού βγάζει για αρκετά χρόνια οπτικά με παρόμοια σχεδίαση. Υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία ότι οι κατοπτρικοί (mirror) φακοί έχουν ιδιάζουσα δομή αφού χρησιμοποιούν συνδυασμό ανακλαστικών και κανονικών διαθλαστικών στοιχείων και πετυχαίνουν μεγάλη μείωση του εξωτερικού μήκους επί τη βάσει της αρχής της αναδιπλωμένης οπτικής δέσμης. Δηλαδή αντί η πορεία των φωτεινών ακτίνων να είναι ευθύγραμμη, το φως εισέρχεται από το πρώτο διαθλαστικό στοιχείο, ανακλάται σε διαδοχικά κατοπτρικά στοιχεία και εξέρχεται από το τελευταίο προς τη μεριά του αισθητήρα. Η συνολική διαδρομή της φωτεινής δέσμης είναι ακριβώς ίδια στο… Περισσότερα
H εταιρία Impossible Things υπόσχεται το πιο “έξυπνο” plug-in επεξεργασίας εικόνας για Lightroom
To 2023 θα είναι η χρονιά που τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας θα ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερες δυνατότητες artificial intelligence δηλ. να απαιτούν λιγότερες τεχνικές γνώσεις για ξεφοντάρισμα, εξάλειψη ενοχλητικών λεπτομερειών, χρωματικές και πυκνομετρικές διορθώσεις, ρετούς επιδερμίδας, εξισορρόπηση φωτεινότητας, HDR κλπ. Μια νέα προσπάθεια προέρχεται από συνεργασία του developer για Lightroom Presets DVLOP και του ιστότοπου SLR Lounge. To αποτέλεσμα είναι το Ιmpossible Things που λανσάρεται ως το Μέλλον στην Επεξεργασία (Future of Editing) και θα δουλεύει ως plug-in για το Lightroom. O AI αλγόριθμος του Ιmpossible Things AI έχει εκπαιδευτεί τροφοδοτούμενος με πάνω από ένα εκατομμύριο αρχεία DNG, διακόσιες ψηφιακές… Περισσότερα
Prograde προηγμένη CFexpress Gold κάρτα 3ης γενιάς 1ΤΒ
Στις hi end mirrorless με τις πιο ανεβασμένες προδιαγραφές καμία κάρτα μνήμης δεν ταιριάζει περισσότερο από την CFexpress το φορμά που βασίζεται σε δίαυλο PCIe και γι αυτό πετυχαίνει πολύ καλύτερες επιδόσεις. Βέβαια το κόστος είναι ανεβασμένο ειδικά στις μεγάλες χωρητικότητες, αλλά όταν μιλάμε για επαγγελματικές απαιτήσεις, τότε αξίζει η επένδυση σε μια γρήγορη και αξιόπιστη κάρτα. Η τρίτη γενιά ProGrade Gold CFexpress Type B σχεδιάστηκε ειδικά για μηχανές τελευταίας τεχνολογίας που κυρίως στο video 4, 6 ή 8Κ, έχουν υψηλές απαιτήσεις στις ταχύτητες διαμεταγωγής. Η τρίτη γενιά έχει κατά βάση παρόμοια χαρακτηριστικά όπως PCIe Gen.3 και NVMe ελεγκτή αλλά… Περισσότερα
Αναμορφικός φακός Laowa Proteus 2x: Για επαγγελματίες κινηματογραφιστές
Η πολύ δραστήρια Venus Optics δεν σταματά να μας εκπλήσσει με νέους φακούς και μάλιστα στις ειδικές κατηγορίες όπως macro, wide κλπ. Τώρα στο προσκήνιο έρχεται ένας νέος πολύ ενδιαφέρων αναμορφικός φακός ο Proteus 2x συνεχίζοντας την περυσινή πρωτοβουλία με τη σειρά Nanomorph. Υπενθυμίζουμε ότι οι αναμορφικοί φακοί έχουν κυρίως εφαρμογή στον κινηματογράφο με την ιδιότητά τους να συμπιέζουν την εικόνα (για να είμαστε ακριβείς αντί για “κανονικό” κύκλο κάλυψης, έχουν μια έλλειψη και μετά χρειάζεται κατά την προβολή η εικόνα να “αποσυμπιεστεί”. Έτσι ταιριάζουν περισσότερο στις απαιτήσεις του κινηματογράφου και του video για εκτεταμένο πεδίο δηλ. και εικόνα όπου… Περισσότερα
Sony FE 20-70mm f/4G ένας ασυνήθιστος wide zoom

Στην συνηθισμένη πρακτική των εργοστασίων περιλαμβάνονται στάνταρ zoom φακοί γενικής χρήστης στην κατηγορία 24-70mm ή 28-70mm που είναι πολύ διαδεδομένοι. Η Sony με τον FE 20-70mm f/4G πρωτοτυπεί εφόσον επεκτείνει τη γκάμα των εστιακών αποστάσεων και πέρα από τα 24mm φθάνοντας ως 20mm κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει τους φωτογράφους οι οποίοι κάνουν θέματα όπως εσωτερικούς χώρους, μεγάλα κτήρια, εκτεταμένα τοπία κλπ. Ο μόνος φακός που μας έρχεται στο μυαλό σε παρόμοια κλίμακα zoom είναι ο Panasonic Lumix 20-60mm f/3,5-5,6 που όμως είναι πιο “κοντός” και πιο αργός και αφορά πιο οικονομικό πλαίσιο κόστους. O νέος 20-70mm f/4 είναι αρκετά περίπλοκος… Περισσότερα
Σελίδες  1 2 3 4 5
©copyright design and developer 2010-2023 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο